Food is essential to life - therefore, make it good

Bitterstoffer – uundværlige for en sund fordøjelse

Bitterstoffer – uundværlige for en sund fordøjelse

Vores kost indeholder færre og færre bitterstoffer. Men bitterstoffer er uundværlige når det gælder om at opretholde en sund fordøjelse. Klassiske vintersalater er fyldt med bitterstoffer, så det er nemt og lækkert at bringe dem tilbage i vores kost.

Problemet er – vi kan ikke lide bitterstoffer. Vi er alle sammen født med en naturlig aversion mod bitterstoffer, da en bitter smag signaliserer fare til hjernen og maner til forsigtighed, da der kunne være giftstoffer til stede.  Det har i løbet af evolutionen afholdt menneskerne fra at spise umodne frugter og giftige planter. Den søde smag derimod signaliserer en høj koncentration af gode næringsstoffer og tryghed. Man kan derfor sige, at vi fra starten er programmeret på at foretrække at spise sødt.

Vores naturlige aversion mod bitterstoffer gjorde, at de fleste frugt- og grøntsagssorter der traditionelt indeholder mange bitterstoffer er enten gået i glemmebogen eller så blev bitterstofferne fjernet igennem udvikling af nye grøntsagssorter. Grøntsagssorter, der ikke længere indeholder bitterstofferne. Vi har dog ikke bandlyst alle føde varer der indeholder bitterstoffer – tilbage på vores spiseseddel står der kaffe, mørk chokolade og øl.

Men bitterstoffer spiller en vigtig rolle for vores krop, da de fremmer appetitten og stimulerer fordøjelsen. Især fedtholdig mad bliver lettere og hurtigere fordøjet, da bitterstoffer blandt andet stimulerer dannelsen af galde. Bitterstoffer virker desuden krampeløsende, betændelseshæmmende og antibakteriel. Bitterstoffer hæmmer også vores trang til at spise sødt. Men her stopper det ikke. Nyeste forskning viser, at bitterstoffer styrker vores naturlige tarmflora, som beskytter os mod udviklingen af forskellige sygdomme og også mod patogene som f.eks. salmonella.

Men hvordan får vi flere bitterstoffer ind med kosten?

En super god og nem kilde til de sunde bitterstoffer er de såkaldte vintersalater. Eksempler er rucola, julesalat, radicchio og vårsalat. Men også rosenkål og artiskokker indeholder sunde bitterstoffer samt agurker og bladselleri. Og så er der alle kålsorter – lige fra broccoli til blomkål, med på listen over grøntsager der indeholder sunde bitterstoffer.

Frugt kan også være en god kilde til bitterstoffer. Det overrasker vel ingen, at grapefrugt, lime og citron falder i denne kategori.  Men også papaya og kiwi indeholder de værdifulde bitterstoffer. I en papaya gemmer bitterstofferne sig i øvrigt i kernerne.

Urter er endnu en god kilde til bitterstoffer. Mælkebøtte, humle, pebermynte, men også timian og salvie står øverst på listen når det gælder indholdet af bitterstoffer.

Du kender måske allerede til urternes stimulerende virkning på fordøjelsessystemet. I gamle dage blev der nemlig altid serveret en traditionel ”mavebitter”, en snaps lavet på nøje udvalgte urter, efter et godt festmåltid.

Grøntsagsavlerne har også forstået budskabet og lige så stille vender de gamle grøntsagssorter tilbage til hylderne – med bitterstofferne.

Her er et par tips til tilberedelse af bitre salater indtil du har vænnet dig til smagen:

  • Fjern de yderste blade samt den hårde stilk, disse dele indeholder de fleste bitterstoffer.
  • Lav en dressing med honning eller ahornsirup. Sødme udligner den bitre smag af salaten
  • Brug frugt i salaten, figner, pærer eller blommer passer fint
  • Bland almindelige salatsorter sammen med de bitre salatsorter

Her er to opskrifter på fristende salater:

Julesalat med blåskimmel, valnødder og pære

Du skal bruge:
100 g rucola
100 g julesalat, skåret i strimler
1 pære, i tern
1 rødløg, i tynde ringe
2 spsk. tranebær, tørrede
40 g valnødder, grofthakket
40 g blåskimmelost

Dressing:
1 spsk. olivenolie
1 spsk. hindbærbalsamico
1 tsk. honning
1 tsk. citronsaft
Flagesalt
Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du:

Anret salaten på et stort fad, med salaten nederst og derefter alle de lækre råvarer på. Ryst dressingen godt sammen, smag til og server dressingen som tilbehør eller dryp den over salaten lige inden serveringen

(www.valdemarsro.dk)

Salat med radicchio og rucola

Du skal bruge:
100 g rucola, skyllet
2 skiver fuldkornstoastbrød
2 spsk. olivenolie
100 g ost (maks. 17 %)
2 æg, hårdkogt

Dressing:
2 spsk. balsamico
1 spsk. olivenolie
1 tsk. honning
Flagesalt
Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du:

Radicchio og rucola skylles og anrettes på et fad.  Skær toastbrødet i tern og rist dem i lidt olivenolie på en pande indtil de tager farve. Skær osten i tern, skær æggene i halve eller kvarte.
Ryst dressingen sammen og hæld den over salaten og pynt med ost, brød og æg.

Velbekomme!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *