Food is essential to life - therefore, make it good

Sæson netop nu: Græskar

Sæson netop nu: Græskar

Nu er det igen sæson for denne fantastiske grøntsag, der kan så meget andet end bare lyse op i aftentimerne med sine uhyggelige ansigter …

Græskar er meget alsidig og jeg vil gerne dele 5 super lækre opskrifter med dig, der viser at græskaren kan nydes både er sød og krydret.

Men, til at begynde fortæller jeg lige lidt om græskar – vidste du nemlig, at græskar

  • Er fyldt med værdifulde vitaminer (A, C, D og E, B1, B2, B6)
  • Er fyldt med vigtige mineraler (Kalium, Calcium, Zink, Jern og Magnesium)
  • Er fyldt med antioxidanter
  • Er fiberrig og kaloriefattig (kun 25 kcal per 100 g)
  • Indeholder gode, flerumættede fedtsyrer (f.eks. linolsyre)
  • Er rigt på såkaldte sekundære plantestoffer som er aldeles vigtig for kroppens sundhed og velvare

Jeg kunne blive ved med at fremhæve græskarens gode og sundhedsfremmende egenskaber, men jeg tror jeg går videre til den lækre del ….

HER ER SÅ 5 OPSKRIFTER MED GRÆSKAR DU SKAL PRØVE DETTE EFTERÅR!

Græskarsuppe – den klassiske

Når vi nærmer os de lange, mørke og kolde vinteraftener er der ikke noget så godt som en suppe der varmer og giver næring til både krop og sjæl. Den klassiske Græskarsuppe er netop sådan en af slagsen. Brug dem som hovedret på en hverdag, eller som forret når du får gæster. Den cremede suppe smager fantastisk og selv børn er vilde med den. Nedenstående opskrift er beregnet til 6 personer.

Du skal bruge:

  • 1 løg
  • 2 tsk. karry
  • Smør
  • 600 g græskar (Hokkaido, Butternut …)
  • 1 stor gulerod og/eller et stykke selleri, skåret i mindre tern
  • 1 mellemstor kartoffel, skåret i mindre tern
  • 1 l bouillon, gerne hønsebouillon
  • 1 dl fløde (kan undlades)
  • Salt og peber
  • 150 g creme fraiche

Persille og græskarkerner til pynt

Sådan gør du:

Skræl og skær græskar, gulerod, selleri og kartofler i stykker. Skær løg i tern og svits dem i smør indtil de er klare. Tilsat karrypulver, græskar, gulerod, selleri og kartofler og svits det hele i et par minutter, så det tager farve dog uden at branke. Hæld bouillonen ved af lad det hele småkoge under låg i 20 – 25 minutter.

Tilsæt fløden hvis du ønsker en lidt mere ”fed” konsistens og purér suppen med eksempelvis en stavblender indtil den har en fin og cremet konsistens. Smag suppen til med salt og peber. Anret i dybe tallerkener og kom en skefuld creme fraiche i. Pynt med persille og græskarkerner.

Suppen egner sig til at blive frossen ned. Eller prøv at hælde den varme suppe på en ren flaske. På den måde kan suppen opbevares i køleskabet i op til 2 uger.

Ovnbagt Græskar – den hurtige

Det kan næsten ikke blive mere enkelt og alligevel får du en fantastisk bilag til f.eks. mørbrad bøffer, medister eller frikadeller – eller prøv den til lam. Når man tilbereder græskar i ovnen får den ikke kun en dejlig cremet konsistens, men også en fin aroma. Når du vælger en Hokkaido går det ekstra hurtig, den behøver du ikke skrælle først. Opskriften er beregnet til 4 personer.

Du skal bruge:

  • 600 g Græskar (Hokkaido)
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • Frisk Rosmarin og salvie
  • Hvidløg
  • Kanel
  • Chili flager
  • Citronskal

Sådan gør du:

Vask og halvér græskaren og fjern kerner og de løse fibre. Fjern skrællen, medmindre du har valgt en Hokkaido, skær den i skiver af ca. 2 cm tykkelse. Kom skiverne i en skål og bland med olivenolie og krydderierne. Fordel dem på en bradepande med bagepapir og bag dem i ovnen ven 200°C (Varmluft 175°C) i ca. 30 minutter. Vend græskar skiverne efter 15 minutter.

Prøv at lave en lækker dip bestående af græsk yoghurt, hvidløg, salt, peber og frisk, hakket mynte som tilbehør.

Græskarpie – den søde

Så bliver det ikke mere amerikansk. Den klassiske amerikanske ”Pumpkin Pie” er vel den mest berømte tilberedningsmåde for græskar der findes. Der findes et hav af opskrifter og næsten hver familie har deres eget hemmelige opskrift, der gives videre fra generation til generation… Sådan en opskrift kan jeg desværre ikke byde på, men denne Græskar Pie er både sund, lækker og en rigtig god dessert. Giver 12 – 16 stykker.

Du skal bruge:

  • 1 Hokkaido græskar
  • 1 dåse kokosmælk
  • 2 tsk. stødt kanel
  • ¼ tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt muskatnød
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. salt
  • Korn fra en vaniljestang
  • 3 æg
  • ½ kop smør
  • ½ kop honing
  • 2 kopper havregryn

Sådan gør du:

Halvér græskar (Hokkaido), fjern kernerne og de løse fibre og bage græskaren i ca. 30 minutter ved 200°C indtil kødet er blødt.  Skrab kødet ud i en skål, der må gerne være det der svarer til 2 kopper og blend græskar, kokosmælk, krydderierne, salt, vanilje og æg til dejen er ensartet. Hæld dejen i et smurt tærtefad.

Smelt smørret ved middel varme i en gryde og kom honning og havregryn i. Bland det hele godt sammen, så havregrynene er dækket med smør/honning massen. Kom havregrynblandingen forsigtig ned i græskardejen og fordel det hele jævnt med en ske.

Bages i 40 minutter ved 180°C.

Prøv at servere denne græskarpien med en god klat vaniljeis. Mums!

Græskar-Risotto med grønkål – den ekstravagante

Hvis du leder efter en opskrift med græskar der er lidt ud over det sædvanlige så se med her. Den egner sig også udmærket som forret i en efterårsmenu når du får gæster. Og med kombinationen af græskar og grønkål byder du på to klassiske grøntsager der er både sund og farverigt.

Du skal bruge:

  • 500 g græskar
  • 2 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 l bouillon, gerne hønsebouillon
  • 4 spsk. Olivenolie
  • 300 g Risottoris (Arborio)
  • 200 ml hvidvin
  • 100 g hakket grønkål
  • Lidt olivenolie
  • Salt, peber
  • 100 g revet parmesan

Sådan gør du:

Skral græskaren og fjern kernerne. Riv den grov. Skræl løg og hvidløg og skær dem i små tern. Bring bouillon i kog.

Kom olivenolie i en tykbundet gryde. Svits løg og hvidløg indtil de får en smule farve. Tilsæt ris og græskar og svits i et par minutter mens du rører rundt. Tilsæt hvidvinen. Tilføj nu så meget bouillon, at risen er dækket. Koges uden låg ved medium varme og under omrøring indtil risen har optaget væden. Spæd op med mere bouillon og gentag indtil risen er kogt. Det tager ca. 20 – 25 minutter, husk at røre rundt imens.

Imens varmer du olivenolien i en pande og kommer den fint snittede grønkål i. Det hele skal steges ganske kort, indtil grønkålen bliver sprød. Krydr med salt og peber.

Når risottoen er klar kommer du grønkålen og ca. halvdelen af parmesan i og rører godt rund.

Server risottoen med ekstra parmesan til.

Græskarpandekager – den børnevenlige

Børn elsker pandekager og græskarpandekager er nok ingen undtagelse. Så her er en opskrift til lidt efterårs(u)hygge med ungerne!

Du skal bruge:

  • 350 ml mælk (hvilken som helst type: ko, mandel, havre, ris …)
  • 1 Hokkaido græskar (det skal give 250 g græskarpuré)
  • 1 æg
  • 2 spsk. olie, gerne kokos
  • 250 g mel
  • 3 spsk. rørsukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 knsp. salt

Olie til stegning.

Sådan gør du:

Halvér græskar (Hokkaido), fjern kernerne og de løse fibre og bage græskaren i ca. 30 minutter ved 200°C indtil kødet er blødt.  Skrab kødet ud i en skål, der må gerne være det der svarer til 250 g og blend græskar sammen med mælk, æg og smeltet kokosolie. Bland de tørre ingredienser mel, rørsukker, bagepulver, natron, kanel og ingefær og salt i en anden skål og bland dem forsigtig med den våde dej.

Varm olien op i panden og fordel en klat dej i panden. Steg pandekagerne ved middel varme en efter en indtil de er gyldenbrune. Vend pandekagerne forsigtig med en paletkniv undervejs.

Pandekagerne serveres varme, drys dem gerne med hakkede nødder og hæld en smule ahornsirup over. Så bliver de næppe bedre!

Velbekomme!

Jeg håber, at du er blevet inspireret og fristed til at bruge græskar noget oftere i din madlavning dette efterår og ikke kun til at skabe u-hygge foran din dør.

Ha’ en FANTASTISK og SUND Halloween!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *