Food is essential to life - therefore, make it good

Hvorfor chokolade tryllebinder os

Hvorfor chokolade tryllebinder os

Siden kakaobønnens ankomst til Europa har den gennemgået en kontinuerlig proces af transformation, imitation og innovation. Fra at være en luksusvare til nogle få er chokolade blevet til et billigt masseprodukt der sikkert har ydet sit i forhold til udviklingen af overvægt i den vestlige verden.

På det seneste er der sket en ny udvikling. Chokolade er igen blevet til et luksuriøs, hypet produkt. Det bunder i, at forskningsresultater har udpeget chokolade som en slags superfood efter at det kom frem at dens indhold af flavonoider gavner vores helbred.

Chokolade har altid været elsket for dens søde dejlige smag. Store chokoladeproducenter er blevet multinational og har forvandlet chokolade til et mere og mere standardiseret produkt, der findes verden over. Men på den anden side finder flere og flere lokale nicheprodukter vejen frem til forbrugerne, der prøver at fremhæve en national og regional identitet. I grund og bund er chokolade slik – med dens sødme og smag har altid inspireret vores kreativitet til det maksimale og resultatet er blevet til en bred vifte af anvendelsesmuligheder og forskellige produkter.

Der er intent der tyder på, at chokolade går af mode og det bliver flittig brugt som souvenir, en lille gave eller en sød forførelse til kaffen.

Men hvorfor er chokolade godt for vores helbred?

Kakaoen indeholder sekundære plantestoffer, de såkaldte flavonoider, som holder vores blodkar elastiske og sænker blodtrykket en smule.  Derudover indeholder kakao også rigelige mængder af magnesium, jern og calcium, beta-karotin og vitaminerne E, B1, B2 og niacin.  Jo højere kakaoindholdet, jo bedre.

Forskning har vist, at allerede små mængder mørk chokolade har en positiv virkning på hjertet og blodtrykket. Med små mængder menes der et stykke mellem 7 – 20 gram.

Spiser man mere forsvinder den positive effekt, og kroppen tilføres alt for mange kalorier fra fedt og sukker. Endnu en god grund til at nyde også den mørke chokolade i små mængder er at mørk chokolade kan indeholde cadmium, et tungmetal, der især findes i kakaobønner fra Sydamerika, da disse vokser på vulkansk jord, der har et naturligt højt indhold af cadmium.

Anbefalingen lyder derfor, at det er ok at nyde et lille stykke mørk chokolade i ny og næ. Det er lækkert, og det gavner kroppen. Dog er det lige som med alting i denne nydelsesprægede verden – brug jeres sunde fornuft. Gør jer selv en tjeneste og betragte det som et nydelseselement.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *